Pelawat

free counters

Pengujung Istimewa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Join us here

Jumaat, April 01, 2011

Resipi Nasi Dagang

Sumber : resepi dr my resepi tp diubahsuai ikut resepi mak 
Bahan: 
* 2 cawan beras pulut merah + 2 cawan beras wangi 
* 1 tin(400ml) santan pekat 
* 4 ulas bawang putih-dimayang 
* 2 ulas bawang merah-dimayang 
* 1cm halia - hiris kecil2 
* 1 sudu kecil halba 
* garam, gula 

Cara-cara : 

1. Bersih beras dan rendam semalaman 
2. Utk santan pekat guna 3/4 tin santan . Manakala santan cair ambik 1/4 tin santan dan ditambah 1/4 cawan air . 
3. Masak santan pekat bersama bawang, garam dan gula sehingga gula/garam hancur. Jangan biarkan terlalu lama. 
4. Toskan beras. Kukus sekejap lebih kurang 5 minit. Kemudian angkat dan gaulkan dengan santan cair dan halba. Kukus semula sehingga nasi masak. 
5. Bila nasi dah masak, angkat dan gaul pula dengan santan pekat. Kukus semula dalam 5 minit. 
6. Bila dah siap bolehlah dihidangkan bersama gulai ikan tongkol dan acar
. Gulai ikan tongkol
Nasi Dagang sedang dikukus
Acar mentah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan