Pelawat

free counters

Pengujung Istimewa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Join us here

Jumaat, Julai 06, 2012

Istana sultan muhamad v


KDYMM Sultan Muhammad ke V bersama YTM Tengku Mahkota Kelantan mencemar duli ke Majlis Solat Hajat dan Upacara Perletakan Batu Asas Pembinaan Istana Kelantan di Lembah Sireh belakang Istana Kota Lama,turut hadir sama pembesar-pembesar negeri dan Exco Kerajaan Negeri Kelantan. Istana Kelantan ini akan dibina ditepi Sungai Kelantan di Kawasan Projek Pembangunan Lembah Sireh iaitu betul-betul di belakang Istana Kota Lama.
Untuk makluman, pembinaan Istana Kelantan adalah untuk memberi ‘rumah baru’ kepada Sultan Muhammad V  kerana selama ini baginda bersemayam di Istana Telipot yang mana ia sepatutnya menjadi tempat bersemayam Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Faiz Petra yang kini baginda juga ‘menumpang’ di Istana Kota Lama yang diubahsuai untuk baginda.  Istana Mahkota di Kubang Kerian telah menempatkan Sultan Ismail Petra bersama Raja Perempuan Kelantan dan anakanda baginda, Tengku Amalin Aisyah.

Gambaran artistik Istana Kelantan.

menghadap Sungai Kelantan.

Istana Kelantan menjadi ‘rumah baru’ buat Sultan Tercinta, Sultan Muhammad V.

Istana Telipot.

Istana Kota Lama

Mental Kelantan menakjubkan, apa jadi kes shokri nor?

Berpeluang menyaksikan pertemuan Liga Super antara Kelantan dan Selangor minggu lalu, tidaklah mengejutkan untuk menyaksikan Kelantan mengutip 3 mata pada perlawanan itu. Mereka lebih dari segala aspek – kualiti permainan, kekuatan pasukan, sokongan peminat, dan paling penting, MENTAL yang kuat!

foto : theredwarriors.com
Mana tidaknya, kalau bukan kerana mental yang kuat, saya yakin Stadium Sultan Muhammad Ke-IV pastinya sudah menjadi saksi kepada perlawanan gusti atau muay-thai, bukannya perlawanan bolasepak – mental dan disiplin tinggi pemain tuan rumah cukup menakjubkan dan wajar diberi pujian, di sebalik provokasi hebat dari pemain Selangor, ‘dibantu’ pula pengadilan yang ‘cukup mantap’ oleh Jeffery Zolkifli.

Pemain Selangor, malah pengadil sendiri boleh dikatakan bernasib baik, kerana Kelantan pada hari ini berbeza dengan Kelantan yang cukup dikenali dengan sikap panas baran suatu masa dahulu, pantang diprovoke, pasti ada yang sudah bertindakbalas, pasti tangan sudah naik ke muka - kalau-kalau ada yang masih ingat kes Hashim Mustapha, Zahasmi Ismail, Akmal Ahmad Tabrani, atau Halim Napi, pastinya hakikat itu diakui.

Mungkin Irfan Bakti tersilap mencatur strategi, dengan andaian bahawa jika pemain Kelantan diserang dari segi psikologi, mereka akan mudah diperangkap sepertimana Irfan melakukan perkara sama ketika membimbing Terengganu menewaskan Kelantan di suku akhir Piala Malaysia tahun lalu – ketika itu serangan psikologi Irfan berhasil dengan dua pemain Kelantan, Daudsu Jamaludin dan Shakir Shaari diperintah keluar padang.

Namun, jerangkap samar itu tidak berkesan kali ini – deretan aksi kasar yang tidak diendahkan atau ‘tidak dikesan’ Jefferi membuatkan pemain Selangor bermaharajalela BERMAIN GUSTI di atas padang, tatkala Kelantan di gelanggang keramat mereka, merelakan diperlakukan sedemikian, kerana bagi mereka apa yang penting, tonjolkan kredibiliti dan perwatakan sebagai juara – itu sudah cukup untuk memastikan lawan pulang berputih mata.

Apapun, mutu pengadilan pastinya tidak terlepas dari diketengahkan di sini. Apakah FAM telah melantik pengadil yang benar-benar bertauliah untuk mengendalikan perlawanan yang begitu penting di dalam kalendar Liga Super musim ini, atau sekadar main tangkap muat?

Di manakah terjemahan perkataan INTEGRITI yang terpampang di dada baju, di lilitan lengan atau yang hebat dicanang dalam laungan ikrar? Atau pengadil-pengadil ini hanya berprestasi sedemikian untuk ‘perlawanan-perlawanan tertentu’ yang sudah ditetapkan pihak tertentu?

Ghaddar berulang kali menjadi sasaran serangan Irfan Bakti
Kenapa boleh ada dua peraturan berbeza untuk satu kesalahan yang sama? Sebagai contoh nyata, mengapa ketika Nurul Azwan menarik baju Bosko Balaban, dia dilayangkan kad kuning, tetapi ketika Razman Roslan menarik Ghaddar (exactly sama seperti kesalahan Azwan), bukan sahaja tiada kad, tetapi ianya tidak langsung dilihat sebagai kesalahan. Yang arif mohon jawab.

Apa yang dilakukan Amri Yahyah tidak perlu saya ulas, dan pengadil mungkin boleh kata kejadian itu tidak dikesan kerana ia berlaku terlalu pantas, tetapi bagaimana pula kekasaran Bunyamin Umar ke atas Ghaddar? Pengadil menghentikan permainan untuk mendapatkan penjelasan dari dua pembantunya, sekadar untuk meneruskan permainan sebarang tindakan?

Bagaimana pula dengan sepakan tepat ke muka Ghaddar oleh Nasriq, yang disifatkan pengulas pada malam itu bahawa ia sepatutnya layangan kad merah?

Bukti : kat mana bola sebenarnya, kat muka Ghaddar? foto : gawang.my
Tujuan saya bukan mahu mencetus provokasi, malah kalau saya melihat perkara sama berlaku dalam perlawanan lain, akan tetap saya suarakan, tetapi pointnya di sini, inikah kualiti pengadilan kita?

Oleh kerana pengadil tidak tegaslah, maka pemain lebih berani untuk bertindak sedemikian - saya yakin kalau Ghaddar atau pemain Kelantan yang lain bertindak balas, layangan kad merah pastinya sudah menyusul namun apakah tindakan kepada pemain yang memulakan? Terlepas kerana pengadil tidak nampak?

Saya masih ingat bagaimana insiden antara pemain QPR, Joey Barton yang mengasari Carlos Tevez pada perlawanan terakhir menentang Manchester City, pengadil tidak mengesan insiden itu, namun selepas mendengar dari pembantunya, Barton dilayangkan kad merah. Situasi itu jarang berlaku di Malaysia, dan sampai bila kita nak merungut tentang mutu pengadilan yang kritikal ini, terus menjadi satu persoalan.

Dan, apa pula yang berlaku kepada kes Shokri Nor dan S.Thanasegar, dua individu yang ditahan dibicarakan di mahkamah Singapura? Kenapa kes ini mulanya begitu hangat, tetapi selepas 31 Mei tiada update tentang kesudahan kes mereka? Apa terjadi? Kenapa ia ditutup begitu sahaja? Apakah ada ‘tangan ghaib’ yang menyelamatkan mereka? Atau sekiranya saya ketinggalan, sila update kepada saya.

Selebihnya, saya akan mendapatkan pandangan pengerusi jawatankuasa pengadil, Datuk Astaman pada Kongres FAM yang berlangsung Sabtu ini.